Biografie

Al 25 jaar lang ben ik documentairemaker en regisseur van tv-programma's en films voor diverse instellingen. Ik heb ruimschoots ervaring in het bedenken, researchen en regisseren van documentaires, televisieprogramma’s en kleinere films voor specifieke doelgroepen.  

Vaak werk ik voor de publieke omroep NPO, maar ook voor stichtingen, ngo’s, musea en bedrijven. Zo regisseerde ik vele wetenschapsdocumentaires voor VPRO, HUMAN, NTR en VARA. Voor KRO-NCRV maakte ik in 2019 de documentaire TURN! over de topsport van mijn zoontje. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste korte documentaire en voor een Journalistieke Tegel. Het was de best bekeken documentaire van 2019. De impact van de film op de turnwereld is nog steeds merkbaar. Op dit moment heb ik een nieuwe documentaire in ontwikkeling.

Eerder filmde ik voor diverse projecten in Europa, Amerika, Japan, Vietnam en Bangladesh. Ik studeerde psychologie, culturele antropologie en fotografie. Daarnaast volgde ik nog cursussen in interactieve storytelling, scenarioschrijven voor fictie en filmen met je i-phone. Meestal film ik met een professionele crew  (camera, geluid en editor), maar indien nodig vanwege het budget of vanwege een intiem onderwerp hanteer ik zelf de camera. 

Het meest enthousiast word ik als ik voor een bepaalde periode een (niet perse makkelijk) onderwerp in kan duiken. Als ik daar een esthetische vertelling van kan maken, ben ik op mijn gelukkigst. 

Naast zelf films maken coach ik ook anderen in het maken van hun documentaires / filmplannen. Ik geef les op de HKU (kunstacademie Utrecht) aan filmstudenten. Daarnaast geef ik lezingen over de dilemma's bij het maken van persoonlijk werk en over topsport en kinderen. Zie ook ZijSpreekt SprekersBureau

Verder adviseer ik de Gemeente Utrecht bij het toekennen van project- en impulssubsidies voor culturele initiatieven. En ik neem (onbezoldigd) deel aan: * de klankbordgroep van het nieuwe beeldinstituut De Machinerie in Utrecht * Raad van Advies van het Nederlandse Netwerk Filmeducatie en * Raad van Advies van NL Talentenfonds.

Ik spreek goed Spaans en Engels.

Voor een uitgebreid CV (2022): klik hier

For a short English biography and filmography (2020) click here

estherpardijs@lombok.nl 031-6-26064317  The Netherlands