Nieuws

De Liefde

NPO-Fonds heeft de Ontwikkelingsaanvraag toegewezen voor mijn documentaire over De Liefde die ik ism VPRO ga maken. Veel zin in!

december 2021

HKU

Met enorm veel liefde en zin weer begonnen aan een nieuw jaar HKU. Eérste - en tweedejaars studenten docu en fictie lesgeven en 7 eindejaars studenten begeleiden in het maken van hun eerste documentaire. Fantastisch werk!

September 2021

 

De Machinerie / Netwerk Filmeducatie / speciaal onderwijs

In de klankbordgroep van het nieuwe beeldinstituut De Machinerie (film, fotografie, animatie, bioscoopzalen, vertonen en bediscussiëren - alles onder 1 dak) - lid van de Raad van Advies voor het Netwerk Filmeducatie - filmles geven aan scholieren op het speciaal onderwijs.

Allemaal nieuwe leuke uitdagingen!

2021

 

TURN! - een jaar later - Tijdschrift Pedagogiek

Een jaar na het uitkomen van TURN! brengt de turnbond KNGU een tijdschrift over pedagogiek uit. Daarin maar liefst 8 pagina's over Roman en mij en hoe het ons vergaan is sinds oktober vorig jaar, toen Nederland in rep en roer raakte door onze film. Trots met mijn zoon!

Zie voor het hele artikel deze digitale variant: https://issuu.com/arkosportsmedia/docs/tc_3_pv

Dec 2020

 

Podcast over TURN!

YAAP - Sport- en prestatiepsychologen (www.yaap.eu) maakte deze Podcast-serie van 6 afleveringen, waarin gesprekken met oud-topsporters, pedagogen, sportbestuurders, e.a.

Deze aflevering is een gesprek met mij over het maken van mijn film TURN! en mijn ervaringen als topsportmoeder. Ik ben er zelf erg blij mee, omdat ik de gelegenheid kreeg om precies dat te vertellen waar het mij steeds meer om te doen is; meer tijd en meer communicatie tussen alle partijen (trainer, coach, ouder) rondom het kind.

https://open.spotify.com/episode/4qR11TL2A1UTvE8QeAQaJ9?si=ACPJdvsLTDy759Lbjds6Hw

(50 minuten)

dec 2020

De Machinerie

Utrecht krijgt een fantastisch nieuw bolwerk, waar alle beeldcultuur samenkomt: De Machinerie.

Op het Nijverheidsterrein, in de voormalige Central Studio's komen straks makers (gevestigd en aanstormend talent) en publiek van film, foto en animatie samen om te kijken, te testen, te discussiëren en te leren. NFF, Hoogt on Tour, HKU en een scala aan autonome makers uit verschillende disciplines zullen er hun intrek nemen onder één dak.

Ik heb de eer om samen met enkele andere creatieven mee te mogen denken aan de nieuw te ontwikkelen huisstijl. Heel leuk om te doen!

nov 2020

Jurylid Meestervertellers

Voor de Stichting Verhalende Journalistiek neem ik dit jaar plaats in de jury van Meestervertellers 2020.

Zie https://verhalendejournalistiek.nl

De documentaire met de meest opmerkelijke, mooie, unieke, bijzondere vertelvorm krijgt de prijs. Heel tof om nu eens aan deze kant te zitten en heel veel docu's kritisch te bekijken. Tot einde van het jaar worden dat er tientallen!

To be continued.

nov 2020

Creative Mornings talk over het maakproces van TURN!

Onlangs vroeg Creative Mornings Utrecht https://creativemornings.com/ mij of ik een praatje wilde houden.

Creative Mornings is een initiatief vanuit New York om op elke zondagochtend iemand met een creatief beroep zijn verhaal te laten doen, wat anderen zou kunnen inspireren. Ondertussen genietend van koffie met een ontbijtje. Inmiddels hebben 440.000 creatieven dit gedaan, verdeeld over zo'n 165 landen. Elke maand kiest 1 stad het thema waar iedereen zich die maand aan houdt. Edinburgh koos in 'mijn' maand het thema: stress.

Voor wie een half uurtje in de auto zit, of tijd over heeft vanwege corona, of voor wie zijn eigen stress even wat wil relativeren 🙂

Luister hier onder naar mijn verhaal over de totstandkoming van mijn documentaire TURN!

(30 min, Engelstalig)

okt 2020

TURN!

De power van documentaire en het vertellen van echte verhalen.
Zie  https://nos.nl/video/2341879-beltman-doet-oproep-aan-collega-s-treed-naar-voren.html
Op de 30e seconde geeft Beltman aan dat hij door het zien van mijn docu TURN! en een artikel daarna in de krant getriggerd raakte om met zijn verhaal naar buiten te komen. Ongelofelijk trots dat (mijn) film dit in gang kan zetten.
-----
Zie ook mooi artikel van Tim Koning in NRC-next
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/27/ook-toptalentjes-hebben-recht-op-plezier-in-hun-sport-a4007087

 

MONOPOLY (werktitel)

Dank OASE (Nederlands Film Fonds en Prins Bernard Fonds) voor het toekennen van de subsidie, waarmee ik een eerste research kan doen en een treatment kan schrijven voor dit nieuwe idee voor een lange cinematografische documentaire.

 

Deep Dark Blue (werktitel)

Dank VEVAM voor het toekennen van het subsidie bedrag waarmee ik een eerste aanzet tot research en een treatment kan schrijven voor dit nieuwe documentaire idee.

 

Opdrachtfilm Hackers Onthullen

Voor Politie Nederland maakte ik de opdrachtfilm:

Hackers Onthullen - een pleidooi voor een intensievere aanpak van cybercrime

Trots dat de film goed zijn werk doet!

Peter Koemans - Operationeel Expert tactische opsporing - over de film:

Om interne bewustwording bij politie en Openbaar Ministerie te creëren en de urgentie rondom cybercrime een extra impuls te geven werd in samenwerking met team Communicatie de mini-docu 'Hackers onthullen' geproduceerd. In de mini-docu is beeldend gemaakt wat onder andere ransomware is, hoe complex het is, wat de urgentie is en welke schade het oplevert. Ook het gevaar van een keteneffect is in beeld gebracht. Aanvullend verwoorden anderen in de film hoe de politie – in brede zin - daarbij kan helpen.

De film wordt ingezet voor interne doeleinden, de première van de film was b.v. tijdens een startbijeenkomst aangaande een landelijk project ter bestrijding van de Vriend in Nood fraude. Bij deze bijeenkomst was o.a. de Eenheidsleiding van de politie Rotterdam en het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd. de reacties op de film waren lovend en een paar van deze reacties waren onder andere: zeer professioneel, zeer duidelijke, maar tegelijkertijd ook beangstigende boodschap en de film laat het nut en de noodzaak zien dat de politie en het OM nog meer moeten investeren op cybercrime in alle opzichten. Een hele bijzondere reactie was nog wel “ik krijg er pijn in mijn buik van als ik er aan denk wat een grote cyber aanval voor gevolgen kan hebben”.

 

TURN! genomineerd voor een Journalistieke Tegel 2019

Supertrots dat TURN! genomineerd is voor de Journalistieke Tegel 2019.

8 juni wordt bekend wie van de 4 genomineerden 'm gewonnen heeft. Maar met een record aantal inzendingen van 450 filmproducties voel ik me nu al een winnaar!

Zie https://www.detegel.info/

 

ROLLERCOASTER na TURN! - na nominatie Gouden Kalf

Het is inmiddels begin 2020 en de enorme hectiek na het uitzenden van mijn documentaire TURN! is gaan liggen.

Gedurende 3 maanden heeft er een storm gewoed in mijn leven. Een hele fijne wel te verstaan! Niet alleen omdat mijn film genomineerd werd voor een Gouden Kalf voor beste korte documentaire en enorm veel aandacht heeft gekregen. Maar ook omdat er wel degelijk impact gemaakt is. Er zijn kamervragen gesteld en er zijn afspraken gemaakt bij de Turnbond KNGU en de Voetbalbond KNVB om meer pedagogiek door te voeren bij het sporten. Iets waar ouders, trainers, coaches en uiteindelijk natuurlijk de kids enorm mee gebaat zijn.

Klik op TURN! op de homepage van deze site om te zien hoe heel Nederland een mening leek te hebben over het onderwerp van mijn film: waar doe je goed aan als ouder als je kind een talent blijkt te hebben en heel veel gaat trainen.

Ik heb een snaar in de samenleving geraakt. Ik denk omdat veel mensen 'andere' ouders (schreeuwende ouders langs het voetbalveld, of fanatieke ouders bij hockey, of pushende ouders van kinderen in plus-klasjes) herkennen. Maar, ik weet bijna zeker dat ook veel mensen zichzelf herkennen. De film raakt aan de twijfel die elke ouder heeft: wanneer weet je of je het goed doet?

Nu met enorm veel zin weer een nieuwe documentaire uitdenken, researchen en schrijven.

Ondertussen filmles geven op HKU, een film maken over Cybercrime i.o.v. Politie Nederland en een aflevering 'Opstandelingen' maken met Sofie Hilbrand voor BNNVARA. Welkom 2020!

Nooit Meer Slapen (VPRO)

Vannacht (00:00-01:00 uur) een fijn gesprek gehad met Pieter van der Wielen in de radio-uitzending van Nooit Meer Slapen.

Je kunt het hier beluisteren: http://bit.ly/estherpardijs

TURN! genomineerd voor een Gouden Kalf !!!!

De Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs.

De Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs. © Stdio Elias

Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs genomineerd voor Gouden Kalf

De Utrechtse filmmaker Esther Pardijs is vanavond voor haar film Turn! genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste korte documentaire.

Turn!  legt vast wat er gebeurt als je kind een sporttalent blijkt en al jong in een wereld vol verwachtingen, spanningen, teleurstellingen en offers terechtkomt. Overkomt dit de ouder ook? Volgens de organisatie is het een persoonlijke documentaire over een complexe opvoedparadox.

Op Facebook schrijft Pardijs dat de nominatie voor haar als een verrassing kwam. ,,Ik schrok er gewoon van. Het was het eerste woord dat er bij de bekendmaking van de nominaties werd uitgesproken: ‘Turn!’ Ik liet een hard ‘huh?’ horen. Zo enorm blij en vooral zo dankbaar!!!!!!’’

Op vrijdagavond 4 oktober wordt duidelijk of Pardijs met Turn! in de prijzen valt.

 

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1959269/korte-docu-utrechtse-esther-pardijs-genomineerd-voor-gouden-kalf.html

TURN! genomineerd voor een Gouden Kalf !!!!

Korte docu Utrechtse Esther Pardijs genomineerd voor Gouden Kalf

UTRECHT - De Utrechtse filmmaker Esther Pardijs is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie 'Beste korte documentaire'. Haar film Turn! is één van de drie kanshebbers.

"Ik zat in de zaal en ik wist niet dat de korte documentaires als eerst aan bod kwamen", vertelt Pardijs aan RTV Utrecht. "Meteen werd Turn! genoemd. Ik riep keihard 'huh?' door de zaal, omdat ik niet precies wist wat ze zeiden. Ik was mijn jas gewoon nog aan het ophangen over mijn stoel. Toen zag ik aan het gezicht van de mensen naast me dat ik genomineerd was."

De documentaire vertelt over haar zoon, die werkt aan een carrière als topturner. "Het gaat eigenlijk over hoe je daar als ouders mee om moet gaan, als je kind ineens zoveel uren in een sporthal gaat doorbrengen. Je hebt zelf ook enorme zenuwen. Het wordt spannend, je krijgt verwachtingen en hoop, je bent megatrots, en je krijgt ook nare gevoelens als competitie en afgunst. Dus ik werp een blik op mezelf, andere ouders en de trainer. Het gaat uiteindelijk over hoe we met elkaar moeten omgaan: hoe begeleid je je kind het beste?"

De uitreiking van de Gouden Kalveren vindt op zaterdag 5 oktober plaats tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film Turn! draait vijf keer tijdens het Filmfestival en wordt dit najaar uitgezonden op RTV Utrecht.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1959269/korte-docu-utrechtse-esther-pardijs-genomineerd-voor-gouden-kalf.html

wetenschap = kunst

Het lijken pauwenveren, maar het zijn organoïden: menselijke stukjes weefsel die in het laboratorium gekweekt zijn tot mini-organen.

Het interview met Hans Clevers gisteren stond er binnen no time op. Snelle, ervaren spreker in heldere quotes, zoals je ze meestal in Engeland of Amerika treft. Fijn om weer een wetenschappelijk hoogstandje te filmen!

Joran muziekclip 113

Zaterdag een hele fijne draaidag:

Eerst in de Sound Container van Frank Leenders (Kanaal30) goede opnames van het nummer dat Joran schreef naar aanleiding van zijn vriend die zichzelf vorig jaar van het leven beroofde. In niet eens zoveel tracks stond het nummer er goed op. Daarna met Vincent Sparreboom de beeldopnames. Ter plekke freewheelen en kijken wat goed voelt. Heel fijn werken. In opdracht van 113, stichting ter preventie van zelfmoord. Dank voor de opdracht!

Turn !

Nog even.... nog heel even..... en dan is ein-de-lijk mijn documentaire af.

Wat een traject, wat een levenswerk.... zou ik het opnieuw doen?

Ik zeg steeds tegen iedereen: "hou me tegen als ik dat doe!"

Maar.... ja, ik zou het opnieuw doen 🙂

Maar eerst nog die laatste loodjes....

 

 

't Spant Bussum

De film die ik maakte i.o.v. NWO is een groot succes geweest ! Zo'n 400 man hebben het congres bezocht in 't Spant in Bussum.

De film heeft het publiek in 7 minuten een goede en gezamenlijke kick-off gegeven: alle neuzen dezelfde enthousiaste kant op!

Kanaal30

Superblij dat ik sinds kort in mijn eigen studio kan werken bij de creatieve broedplaats Kanaal30. Naast ruimte biedt deze toffe plek me ook mogelijkheden om heel gemakkelijk samen te werken met animatoren, muzikanten, fotografen, webdesigners en social media experts! Adres: Kanaalweg 30 Utrecht - https://kanaal30.com 

nov 2018

NWO

In opdracht van het NWO (Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Onderzoek) ga ik de openingsfilm produceren en regisseren voor het congres 'Synergy Think 360' - een congres waarbij Sociaal-en Geesteswetenschappers uit Nederland samenkomen met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, overheden en burgerinitiatieven, om te kijken waar ze elkaar kunnen beïnvloeden en kunnen samenwerken.

NWO dank voor het vertrouwen deze film te produceren en te regisseren. Erg veel zin in!

okt 2018

HKU

Superblij dat ik les ga geven aan de HKU. Met 40 studenten ga ik langs alle do's en dont's van het mooie vak documentaire maken. Veel zin om mijn kennis en ervaringen te delen en hen te enthousiasmeren voor hun eigen (soms nog verborgen) filmideeën.

okt 2018

 

Reuzen (werktitel)

Nog even en dan is de nieuwe financiering rond, waarmee ik de laatste hand kan gaan leggen aan mijn persoonlijke documentaire Reuzen. Volgend jaar te zien bij KRO-NCRV en op NFF.

sept 2018

 

 

De Oversteek (werktitel)

Tangerine Tree Filmproducties is enthousiast over mijn voorstel 'De Oversteek'. Binnenkort weer naar Duitsland voor mijn tweede ronde research en dan maar eens kijken of er al een voorstel voor ontwikkeling van deze nieuwe documentaire de deur uit kan!

sept 2018

 

 

Kanaal30
de oversteek met wafa