Heldenrol van de Spons

Heldenrol van de Spons - Labyrint

De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt uit, legt nieuwe werelden bloot en geeft richting aan onze toekomst. Labyrint geeft hieraan duiding, op alle terreinen van de wetenschap, alfa, bèta en gamma, werpt vragen op die anderen laten liggen, verrast met nieuwe of veranderende inzichten en geeft stof tot nadenken. Wetenschappelijke ontwikkelingen brengen ons vooruitgang. Maar daarin schuilen ook mogelijkheden die zorgwekkend zijn of vrees aanjagen. Labyrint, uitgezonden door VPRO / NTR, staat middenin de wetenschap, zoekt in wetenschappelijke laboratoria naar nieuwe ontwikkelingen, theorieën en experimenten, is inhoudelijk deskundig en gedegen, in benadering journalistiek en in uitwerking documentair.

De Heldenrol van de Spons

De sleutel voor echt duurzame visteelt ligt in de koraalriffen. In deze super-efficiënte ecosystemen wordt al het afval gerecycled en gaat geen greintje energie verloren. Als we dit systeem na kunnen bouwen op de zanderige zeebodem, ziet de toekomst van de kweekvis er een stuk rooskleuriger uit.

Marien bioloog Jasper de Goeij van de Universiteit van Amsterdam heeft het niet slecht getroffen. Voor zijn onderzoek reist hij regelmatig af naar tropische oorden waar hij zijn duikpak aantrekt, zuurstofflessen op zijn rug hijst en in het water springt. Al zwevend in het water onderzoekt hij de prachtige riffen van Curaçao en de Azoren. Maar daarbij let hij niet zozeer op de papegaaivissen, kreeften en fluorescerende algen. Hij is eerder gefascineerd door sponzen - dieren die een essentiële rol spelen in de afvalverwerking rond het rif en die wel eens voor een revolutie in de viskweek zouden kunnen zorgen.

Gefilmd in Curaçao