Designerbaby

Julian Savulescu

Designerbaby - De Volmaakte Mens

De Volmaakte Mens: een zoektocht naar de toekomst van onze soort

Een baby gemaakt uit drie ouders, met één pil een traumatische herinnering wissen, met laserlicht iemands gedrag sturen of menselijke organen opkweken in varkens. Geen sciencefiction, maar realiteit. In de zesdelige VPRO/HUMAN serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort.

Wat is de mens?

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

De Volmaakte Mens is veel meer dan alleen een televisieserie. Ook andere programma’s op radio en televisie, zoals Andere Tijden, OVT, VPRO Tegenlicht en OBA-live besteden aandacht aan het thema. In aansluiting op De Volmaakte Mens zendt NPO Doc documentaires uit over nieuwe technieken die het mogelijk maken om in te grijpen in de menselijke natuur en over de ethiek hiervan. Het NRC zal stukken publiceren van presentator Bas Heijne.

Designerbaby

Intelligent, empatisch, sympathiek, aantrekkelijk, gezond en spontaan – wie zou haar kind deze eigenschappen niet toewensen? Met een goede opvoeding hopen ouders er het beste van te maken, maar wat betreft de genetische aanleg van hun kind zijn ze overgelaten aan de natuur. Filosoof Julian Savulescu vindt dat potentiele ouders de morele plicht hebben om de natuur een handje te helpen. Als ongewenste eigenschappen geelimineerd kunnen worden door embryoselectie of genetische manipulatie, ziet hij geen reden om dat niet te doen.

Bas Heijne voelt zich ongemakkelijk bij het idee van een designerbaby. Waar komt dat gevoel vandaan? En is het wel terecht? Heijne gaat te raadde bij onderzoekers, filosofen en ethici. Waar Julian Savulescu zelfs zover gaat dat alleen genetische manipulatie de mensheid van de ondergang kan behoeden, betoogt bio-ethica Donna Dickenson dat de invoering van de benodigde technologie juist grote ongelijkheid en mensenrechtenschendingen teweeg zal brengen.

Genetische manipulatie van embryo’s is nu nog niet toegestaan. Stamcelonderzoekers roepen zelfs wereldwijd op tot een moratorium. Maar is de technologie te stoppen? In deze aflevering van De Volmaakte Mens ziet Heijne hoe de klanten van een Turks-Cypriotische kliniek het geslacht van hun toekomstige kind kunnen kiezen, hoe onderzoekers in Amerika een kind met drie biologische ouders willen maken en hoe Leidse wetenschappers functionerende eicellen creëren uit doodgewone huidcellen. Natuurlijke voortplanting is hier ver te zoeken. Ligt in deze kweekschaaltjes onze toekomst? En hoe zal deze technologie de mensheid veranderen?

Gefilmd in Oxford, Engeland en Cyprus

De Volmaakte Mens in de media, onder andere:

Kranten en sites

blogs