TURN ! genomineerd voor GOUDEN KALF!

toppertjes

TURN !

De Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs.

De Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs. © Stdio Elias

Utrechtse filmmaakster Esther Pardijs genomineerd voor Gouden Kalf

De Utrechtse filmmaker Esther Pardijs is vanavond voor haar film Turn! genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste korte documentaire.

Turn!  legt vast wat er gebeurt als je kind een sporttalent blijkt en al jong in een wereld vol verwachtingen, spanningen, teleurstellingen en offers terechtkomt. Overkomt dit de ouder ook? Volgens de organisatie is het een persoonlijke documentaire over een complexe opvoedparadox.

Op Facebook schrijft Pardijs dat de nominatie voor haar als een verrassing kwam. ,,Ik schrok er gewoon van. Het was het eerste woord dat er bij de bekendmaking van de nominaties werd uitgesproken: ‘Turn!’ Ik liet een hard ‘huh?’ horen. Zo enorm blij en vooral zo dankbaar!!!!!!’’

Op vrijdagavond 4 oktober wordt duidelijk of Pardijs met Turn! in de prijzen valt.

_____

Op 28 september is de premiere van TURN! op het Nederlands Film Festival in het mooie Louis Hartlooper Complex. Met daarna nog 4 andere vertoningen in Pathé Bioscoop Rembrandt en Kinepolis bij de Jaarbeurs. O.a. bij de Specials/Primeurs van 2Doc. Heel veel dank NFF voor zoveel aandacht!!! De film dingt mee in de competitie voor het Gouden Kalf voor korte documentaires.

Op 7 oktober is de documentaire om 21.uur prime-time op TV bij KRO-NCRV-2Doc, met daarna een gesprek met mij bij VPRO-Doctalks. Op 20 september zit ik een uur lang in de uitzending van Nooit meer Slapen om te praten over de film en het maakproces.

______

Wat doe je als je kind sporttalent blijkt te hebben en al op extreem jonge leeftijd in een wereld vol verwachtingen, spanningen en teleurstellingen terecht komt? Hoe begeleid je je kind het beste, terwijl je als ouder - vaak tegen wil en dank - met precies diezelfde gevoelens te maken krijgt?

"TURN! gaat over de hoop en vrees van ouders binnen een zekere opvoedparadox. Enerzijds is elk kind een belofte voor zijn ouders en hoopt iedereen dat zijn of haar kind uitblinkt, anderzijds willen ouders vooral een gelukkig kind en zijn prestaties ‘heus’ niet al te belangrijk. TURN!  is een intieme, persoonlijke film die deze paradox van de opvoeding in beeld brengt en onderzoekt. Esther volgt in de film haar zoontje en de wijze waarop ze hem zelf begeleid in de turnwereld. Ook volgt ze enkele andere ouders die in hetzelfde topsportschuitje zitten. Het gaat in de film niet om goed of fout gedrag, maar wel om de worsteling die opvoeden in deze tijd, in de geïntensiveerde omgeving van de topsport, met zich mee brengt."