TURN! genomineerd voor Gouden Kalf, Journalistieke Tegel, meer dan miljoen keer bekeken

TURN! genomineerd voor Gouden Kalf, Journalistieke Tegel, best bekeken docu 2019 en nog veel meer...

Super goed dat steeds meer topsporters en toptrainers openheid van zaken geven over hoe ze getraind zijn / training geven.
Blij met dit interview dat Trouw met mij hield op zaterdag 1 augustus.
https://www.trouw.nl/sport/turnouder-en-documentairemaker-esther-paradijs-ouders-trainers-kinderen-praat-met-elkaar~be5caa8a/
------
Mijn documentatie TURN! is 29 juli herhaald door KRO-NCRV bij 2DOC op NPO2. Dat is omdat het zien van mijn film (en een krantenartikel daarna met de directeur van de KNGU in NRC) trainer Gerrit Beltman ertoe gebracht heeft om openheid van zaken te geven over ZIJN stelselmatig mishandelen van zijn turn-pupillen. Dat wil niet zeggen dat de trainers uit mijn film kinderen hebben mishandeld. De openheid van Beltman is wel een belangrijk effect van de film. Maatschappelijk is er nu een discussie gaande over topsport en kinderen en de cultuur van het turnen. Ik hoop dat we daar thuis en in de media op een constructieve manier over blijven praten. Het is fantastisch dat steeds meer sporters die zich mentaal of fysiek mishandeld voelen en trainers die zich misdragen hebben daar nu voor uit durven komen. Dit kan de sport alleen maar nog mooier maken.
Esther Pardijs
-------
De power van documentaire en het vertellen van echte verhalen.
Zie  https://nos.nl/video/2341879-beltman-doet-oproep-aan-collega-s-treed-naar-voren.html
Op de 30e seconde geeft trainer Beltman aan dat hij door het zien van mijn docu TURN! en een artikel daarna in de krant getriggerd raakte om met zijn verhaal naar buiten te komen. Ongelofelijk trots dat (mijn) film dit in gang kan zetten.
---
Zie ook mooi artikel van Tim Koning in NRC-next
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/27/ook-toptalentjes-hebben-recht-op-plezier-in-hun-sport-a4007087
------
TURN! genomineerd voor een Journalistieke Tegel !
----
Wat een rollercoaster werd het nadat TURN! na 3 jaar bloed, zweet, plezier en tranen eindelijk af was.
_
Ten eerste werd de film op het Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste korte documentaire. Daarna volgde de uitzending van Jeroen Pauw bij wie trainer Arjen en ik aan tafel schoven. Een week later werd de film prime-time uitgezonden bij KRO-NCRV tijdens het WK turnen en waren we volgende 2 dagen Trending Topic op Twitter.
_
"Subliem" - NRC
"Confronterend en hartverscheurend" - Volkskrant
"Openhartig" - Parool
"Mag u niet missen" - Trouw
"Heftig" - Jeugdjournaal
"Genadeloos zelfportret"- AD
"Confronterend" - Linda
"Subliem" - De Correspondent
_
Er volgde pers op pers. In Volkskrant (2x), NRC (artikel en column van Youp van t Hek), Parool, Telegraaf, Trouw, De Correspondent, Algemeen Dagblad, Radio 1 (Nooit Meer Slapen, Fris), De Wereld Draait Door, VPRO Doctalks, Spijkers met Koppen, Jeugdjournaal, Ziggo Sport TV, De 5 uur Show, RTV Utrecht radio en TV, Linda, Flair, 7 Days, Kidsweek, VPRO gids, NCRV gids, VARA gids, Microbode, KRO Magazine, Metro, Leids Dagblad, Haarlems Dagblad, Sportkrant, Helden, de Stentor, radio Noord Holland, Nederlands Dagblad, Cinemagazine, BVN (Beste van Nederland - voor Nederlanders in het buitenland), nu.nl, kngu.nl, vrouw.nl en het Belgische sporza.be.
_
Vervolgens heeft Groen Links kamerlid Lisa Westerveld n.a.v. de film kamervragen gesteld aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport over het pedagogische klimaat en prestatiedruk in turnen.
_
Als klap op de vuurpijl heeft de nieuwe directeur Marieke van der Plas van de turnbond KNGU de film in een groot artikel in NRC omarmt en vervolgens een debat georganiseerd over hoe pedagogiek in alle sporten doorgevoerd kan worden. Aanwezig waren toptrainers, bondscoaches, juristen, clubbestuurders, mensen van NOC-NSF en het Ministerie en diverse sportbonden, waaronder de voetbalbond KNVB (samen met KNGU verantwoordelijk voor 50% van de sportende kinderen in NL). Met de KNVB heeft Van de Plas uiteindelijk een convenant getekend om pedagogiek structureel door te voeren in de sport.
_
En op de laatste dag van dit waanzinnige jaar krijg ik te horen dat mijn film de meest bekeken documentaire van 2019 is. Er zijn bijna 1 miljoen mensen die de film hebben gezien!
_
Wat ben ik TROTS! Want naast dat de film gewaardeerd is door mijn filmvakgenoten heeft de film ook echt impact gehad en zal het dit de komende jaren ook blijven hebben. Film kan dus wel degelijk een verschil maken! Op naar de volgende!

In het kort:

Wat doe je als je kind sporttalent blijkt te hebben en al op extreem jonge leeftijd in een wereld vol verwachtingen, spanningen en teleurstellingen terecht komt? Hoe begeleid je je kind het beste, terwijl je als ouder - vaak tegen wil en dank - met precies diezelfde gevoelens te maken krijgt?

"TURN! gaat over de hoop en vrees van ouders binnen een zekere opvoedparadox. Enerzijds is elk kind een belofte voor zijn ouders en hoopt iedereen dat zijn of haar kind uitblinkt, anderzijds willen ouders vooral een gelukkig kind en zijn prestaties ‘heus’ niet al te belangrijk. TURN!  is een intieme, persoonlijke film die deze paradox van de opvoeding in beeld brengt en onderzoekt. Esther volgt in de film haar zoontje en de wijze waarop ze hem zelf begeleid in de turnwereld. Ook volgt ze enkele andere ouders die in hetzelfde topsportschuitje zitten. Het gaat in de film niet om goed of fout gedrag, maar wel om de worsteling die opvoeden in deze tijd, in de geïntensiveerde omgeving van de topsport, met zich mee brengt."

Een selectie uit de pers: